«Тіньова ціна» бринзи: в Ренійському районі пастухи палять соснові гаї, щоб випасати овець

У Ренійському районі почастішали випадки підпалів сухої рослинності, в тому числі заростів очерету.
Про це розповів начальник Ренійського міськрайонного сектору ДСНС України в Одеській області Володимир Барашкевич.
«Спалювання сухої рослинності відбувається навіть в межах міста – найчастіше в балці Баланешти. Камиш також горів уздовж автотраси Рені – Орлівка: наприклад, біля БТО, недалеко від шлюзу на каналі Вікета і в багатьох інших місцях», – повідомив пан Барашкевич.
За його словами, ці загоряння, як правило, – результат цілеспрямованих підпалів, хоча випалювати суху траву і очерет категорично заборонено. Такі пожежі завдають значної екологічної шкоди: зокрема, в минулому році кілька разів горіли соснові гаї в околицях Рені, багато дерев загинули.
За неофіційною інформацією, нерідко підпалами займаються пастухи овець, оскільки на вигорілих територіях добре росте молода трава.
Виготовлення та продаж овечої бринзи – хороший бізнес, а пасовищ не вистачає, тому фермери, які володіють отарами, готові в буквальному сенсі випалювати все на своєму шляху.
Як зазначив Володимир Вікторович, співробітники місцевого сектору ДСНС спільно з екологами намагаються виявляти паліїв сухої рослинності та залучати їх до адміністративної відповідальності.
Автор – Ірина Ткаченко

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *