У Білгород-Дністровському звернулись до ООН щодо звільнення полонених військових моряків

У Білгороді-Дністровському біля центрального міського ринку організували збір підписів під зверненням в Організацію Об’єднаних Націй щодо звільнення військових моряків, котрі були захоплені в полон Російською Федерацією біля Керченської протоки.

Підписи під зверненням збирає Тетяна Шевченко, сестра одного з полонених військовослужбовців ВМС України – Андрія Шевченка. Вже 20 лютого зібрані підписи передадуть Генеральному секретарю ООН.

«Ініціативна група під головуванням Вадима Свириденко, уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО, почала збір підписів під зверненням в ООН щодо прав людей в Криму та звільнення українських моряків. На сьогоднішній день для збору підписів залишилось дуже мало часу. Буквально сьогодні, до 15:00, я повинна відправити ці підписи в місто Київ, де в понеділок-вівторок вони збираються, і 20 лютого будуть передані Генеральному секретарю ООН», – повідомила Тетяна Шевченко.

Також сестра полоненого моряка розповіла, що їй вдалося поспілкуватись з братом в Москві, розповісти йому про сім’ю та маленьку донечку, якій виповнився лише рік. Крім того, пані Тетяна розповіла про активну роботу російських пропагандиських ЗМІ в СІЗО «Лефортово», котрі поширюють неправдиву інформацію, ніби українські військові моряки нікому не потрібні.

«В нас було буквально дві хвилини, щоб поспілкуватись, побачитись очима, потиснути один одному руку та мінімальна кількість часу передати хоча б мінімальну інформацію про те, що відбувається тут, про те як його дочка. Тому що в нього маленька дочка, якій ось в грудні виповнився лише рік. І сьогодні перші свята дитина повинна була відзначити без батька. Щоб ви розуміли, в СІЗО працюють лише три російські пропагандиські канали, де показують, що хлопці покинуті, що вони нікому не потрібні. Тому та підтримка, яку ми зараз робимо, ті флешмоби, ті кораблики, ті елементарні підписи під зверненням – це дуже велика підтримка для них», – розповіла пані Тетяна.

В рідному населеному пункті полоненого Андрія Шевченко вже вдалося зібрати біля 250 підписів під зверненням до ООН.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки російські прикордонники та спецпризначенці напали на три кораблі ВМС України – малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ», «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу». Росіяни захопили 24 українських військовослужовців. Згодом усі вони визнали себе військовополоненими. Їх утримують в московському СІЗО «Лефортово».

Автор – Дмитро Феняк

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *