«Сі Бриз-2019»: на Одещині вперше пройдуть в гирлі Дунаю

Новинкою навчань «Сі Бриз-2019» в Одеській області стане відпрацювання дій на річці і зокрема в гирлі річки Дунай, де військові потренуються перешкоджати блокаді вільного ходу через гирло Дунаю в Чорне море.

Про це стало відомо в ході конференції про плани українсько-американських навчань.

За легендою, ворожі елементи будуть намагатися заблокувати вихід до моря з найбільшої водної артерії Європи – річки Дунай. Корабельно-катерний склад Морської охорони отримає завдання забезпечення супроводу транспортних цивільних суден по річці і їх вільного ходу через гирло Дунаю в Чорне море.

Під час навчання будуть задіяні виключно сили Держприкордонслужби, зокрема Морської охорони. Планом навчань передбачено нарощування натренованості персоналу спеціальних підрозділів, у тому числі і з їх висадкою на захоплені об’єкти з повітря. А в спеціалізованих водолазних тренінгах вперше візьмуть участь представники загону «Дозор», які мають відповідну спеціалізацію.

Крім того, персонал Морської охорони пройде навчання на курсах оглядових груп, де буде можливість обмінятися досвідом з грецькими колегами. На курсах по боротьбі за живучість надводного корабля від турецьких партнерів буде представлено сучасне обладнання та засоби його ефективного застосування.

Навчання «Сі Бриз-2019» (Sea Breeze – 2019) пройдуть на початку липня 2019 року.

У цьому році вони вже традиційно передбачатимуть виконання завдань за стандартами НАТО на море, суші, повітрі та під водою. Територіально дії будуть відбуватися в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях і в північно-західній частині Чорного моря.

У морському компоненті заплановані артилерійські стрільби, висадки доглядових груп і багато інших вправ, суть завдань яких не розголошується, оскільки залишається актуальним режим «вільної гри» (free play), в якому раптові завдання будуть надходити від багатонаціонального штабу навчань.

Нагадаємо, навчання «Сі Бриз-2018» проходили в Одеській, Миколаївській областях та північно-західної частини Чорного моря і завершилися у липні минулого року. Всього в ході навчання корабельні екіпажі пройшли в море близько 2,5 тис. миль, авіатори здійснили понад 200 польотів із загальним нальотом близько 105 годин, морські піхотинці виконали понад 400 стрибків з парашутом, половина з яких – вночі, а 60 – на воду, дайвери провели під водою більше 70 годин.

Автор – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *