Пай від паю відрізняється: кілійські аграрії платять оренду “в конверті”

Сільськогосподарськими підприємствами Кілійського району в 2018 році виплачено на паї 95 мільйонів 995 тисяч гривень. З них – 81 мільйон 360 тисяч – сплачено безпосередньо пайовикам (ця сума включає як грошові виплати, так і натуральну оплату). Та ще 13 мільйонів 735 тисяч гривень нарахованих на цю суму податків.

Про це розповів керівник відділу агропромислового розвитку РДА Григорій Козлов, зазначивши, що в 2018 році в районі сільгоспвиробниками виплачено податків на 39 мільйонів 690 тисяч більше ніж в попередньому.

Виплати по оренді землі – це не тільки добробут пайовиків, це ще й істотне вкладення в наповнення бюджету. Примітно, що 30% всієї суми виплаченої пайовикам – це виплати СВК «Маяк», у якого в користуванні 10% площ. Це підприємство, яке максимально прозоро веде свій бізнес. 23 мільйона 596 тисяч «Маяк» виплатив пайовикам, сплативши 4 мільйона 247 тисяч гривень податків. В очолюваному Костянтином Олексійовичем Мица СПК, – найвищий відсоток орендної ставки – 20,5%. У той час як в районі він в середньому становить 7,6%. В області цей показник – 7,3%, – розповів керівник АПР.

Однак не всі з однаковою турботою ставляться до пайовиків, а вже про наповнення бюджету у вигляді податкових виплат і говорити не доводиться. Деякі навмисне в договорах занижують ставку по оренді, і щоб менше сплатити по податках, розраховуються з пайовиками, що називається «в конверті». А деякі просто свідомо обмежують інтереси пайовиків, керуючись в розрахунках неправомірно низькими ставками по оренді. Так, наприклад, ТОВ «Лад Агро» в рейтингу розміру виплати за паї займає останнє місце. З пайовиками Червоного Яру підприємство розрахувалося за ставкою 2,4, Шевченкове – 2,7%, а з жителями Дмитрівки по рекордно низькій – 2,3″, – підсумовує службовець.

Незважаючи на всі наявні плюси і мінуси, товаровиробники Кілійщіни розрахувалися з пайовиками на 195%.

Відзначимо, в Кілійському районі 10 тисяч 488 пайовиків. Загальна кількість земель, якими вона володіє – 34 535 гектарів. Але не всім однакову користь приносять ці землі, хоча для жителів села – це засіб для існування.

Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *