«Війна за будівлю»: чому Куяльницька ОТГ посварилася з Подільською районною радою

Минув рік після  утворення Куяльницької сільської обєднананої територіальної громади (ОТГ) – найбільшої в Одеській області. 18-ть колишніх сільських рад Подільського району були об’єднані в одну громаду, в якій утворено 16-ть старостинських округів (61 населений пункт), головою громади обрано Сергія Паламарчука. Тепер всю територію Подільського району займає Куяльницька ОТГ, хоча район і залишив свою назву (назви районів та областей має право змінювати виключно Верховна Рада – ред.).

Весь цей час Подільська районна рада ніяк не може виконати вимоги, прописані законодавством, точніше, виконує їх “якось частково”, – ствержують в громаді. Згідно з Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад», все майно на території Подільського району вже передали Куяльницькій ОТГ: рухоме і нерухоме майно колишніх сільських рад, господарчі будівлі, що раніше належали Подільській райраді тощо. І лише одна адміністративна будівля, що знаходиться на одній з центральних вулиць міста, не була передана Куяльницькій ОТГ. Зараз вона «зависла в повітрі», а працюють в ній одночасно і працівники Куяльницької сільської ради, і Подільської районної ради.

В Куяльницькій ОТГ скаржаться:  мирним таке сусідство назвати не можна, а позаминулий тиждень взагалі видався досить «гарячим». Працівники сільської ради відчули на собі в повній мірі «добрі наміри сусідів», що проявлялись у заміні замків на дверях, створенні штучних проблем з постачанням електроенергії тощо. Останнім каменем спотикання стала зала засідань, куди працівники Куяльницької сільської ради не змогли потрапити.

Такі вчинки представників районної ради просто нагадують поведінку шкідливого учня, що намагається зашкодити проведенню уроків в школі, вигадуючи різні капості. До речі, в цьому залі регулярно проводяться пленарні засідання сесій Куяльницької ОТГ, засідання профільних депутатських комісій та виконавчого комітету сільради, урочисті заходи з нагоди професійних свят, конкурси, що вимагають публічності, дитячі ранки – тобто це приміщення використовується для задоволення потреб членів всієї громади – жителів Подільського району”, – розповідає Ольга Франко, речниця Куяльницької ОТГ.

поліція

 

Тим часом, в Подільській районній раді переконують: адміністративна будівля є власністю саме районної ради. Тим більше, що вона знаходиться в самому місті Подільську, а тому Куяльницька ОТГ не має до нього жодного відношення. Очільниця Подільської райради Людмила Білоус стверджує, що передача цієї будівлі може відбутися тільки за умови погодження депутатів районої ради.

А так як Подільська районна рада на підставі Закону України та Конституції на розпущена 300 -ма голосами Верховної Ради, то це значить, що вона повинна працювати та виконути свої обов’язки прописані в законі по самоврядуванню, тому передати адміністртивну будівлю районної ради депутати вважають не на часі, – переконана голова  районної ради. – Тим паче, що адмінреформа буде закінчена 2019 році і є вірогідність, що вона залишиться в рамках округу. Це означає, що ще якісь райони приєднають до нашої ради, в перспективі. На теперешній час районна рада не проти, щоб громада знаходилася в її приміщені. Але для цього ми повинні жити по Закону України. Куяльницька громада повинна підписани договір аренди на адміністративну будівлю Подільської районної ради. На підставі цього договору вони повинні сплачувати кошти за спожиті енергоносії. Тому за дорученням депутатів я готова надати можливість працювати громаді в адмінбудівлі районної раді та оплачувати енергоносії.”

Між тим, протилежна сторона нполягає: Куяльницька ОТГ зайняла адмінбудівлю на законних підставах: відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», у разі об’єднання всіх територіальних громад одного району в одну об’єднану територіальну громаду все майно спільної власності територіальних громад такого району є комунальною власністю об’єднаної територіальної громади, а пов’язані з таким майном права та обов’язки належать об’єднаній територіальній громаді з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об’єднаною територіальною громадою.

Тому, вважають в новій громаді, Подільська районна рада зобов’язана була передати все майно Куяльницькій ОТГ, як тільки остання була створена. Між тим, “війна за будівлю” ведеться з 2017 року. Куяльницька сільська рада в особі сільського голови неодноразово зверталася до Подільської районної ради з пропозицією про передачу нерухомого майна у власність ОТГ.

«Ми діємо виключно в правовому полі. Будівлю, що знаходиться за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 105 Подільська районна рада мала б передати нам давно, разом з іншим майном. На сьогоднішній день за кошти місцевого бюджету оплачуються всі рахунки за комунальні послуги. Зараз завезли нові меблі в зал засідань, ми плануємо і вікна там замінити. А з незрозумілих причин Подільська районна рада нам перешкоджає в цьому. Так як вони відмовляються виконувати норми Закону, ми були вимушені подавати до суду», – прокоментував ситуацію Куяльницький сільський голова Сергій Паламарчук.

У громаді переконані, що території, на яку б розповсюджувалася б влада Подільської районної ради – немає, тому що всі повноваження у соціальній, економічній, комунальній сферах життя подільчан тепер – у Куяльницької ОТГ. Звідси питання, навіщо Подільській райраді велике приміщення, якщо колектив налічує техперсонал, бухгалтера та саму голову? І за що її працівники щомісяця отримують заробітну плату?

Боротьбу з кабінетів Куяльницька ОТГ перенесла до судової зали: але й тут не все так сталось, як гадалось. На судові засідання представники Подільської районної ради не з’являлися на два з трьох засідань.

Втім, цілком ймовірно, що керівництво райради не вступається з місця, бо очікує закінчення строку своїх повноважень. Раніше цього зробити не можна: процедура не прописана в Конституції України, а достроково це може зробити лише Верховна Рада України.

Автори – Оксана Піднебесна, Ольга Світла

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *