В одеські школи не пускають нещеплених дітей: батьки обурені

Батьки нещеплених дітей написали звернення до голови облдержадміністрації, щоб той скасував рішення про недопущення дітей без щеплення від кору в навчальні заклади.
Нагадаємо, спільним наказом департаменту охорони здоров’я, департаменту освіти і науки ОДА та обласним центром МОЗ України було вирішено пускати дітей до навчальних закладів лише на підставі висновку Лікарської консультативної комісії.
Батьки таких дітей вважають це рішення незаконним.
«У нас в Україні немає жодної статті закону, яка говорить про те, що нещеплені діти обмежують право на здоров’я інших дітей. Тому ми бачимо пряме порушення конституційних прав», – коментує Вероніка Сидоренко, голова ГО «Вакцинація: вільний вибір».
Лікарська консультивна комісія – постійно діючий орган медустанови, в складі якого – епідеміолог. Комісія приймає рішення про можливість відвідування навчального закладу. Тобто, якщо дитина нездужає, і їй протипоказано щеплення, комісія не може допустити її до занять.
Наказ набрав чинності в останніх числах січня. За цей час, за словами голови організації, до навчання не допустили 2 дітей з області.
Ольга – мати одного з них, каже, що її п’ятирічного сина не допустили в садочок навіть після довідки від педіатра про те, що дитина здорова. Жінка не хоче робити щеплення сину, тому що не довіряє якості вакцини.
«Ми вже два тижні сидимо вдома, я не можу взяти лікарняний, тому що дитина здорова, і мені його ніхто не дасть. Я змушена ходити на роботу, а й дітей мені нема на кого залишити», – скаржиться жінка.
Якщо в ОДА не відреагують, деякі батьки мають намір звертатися до суду.
Нагадаємо, Одеська область має нестабільну епідеміологічну ситуацію. Від початку року на кір залишаються хворими 105 дітей в селі Шевченкове Кілійського району. Осередки небезпечного захворювання були і в Татарбунарському районі. Переважна більшість – 80% пацієнтів, не були прищеплені.
Кір – небезпечне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом, лікування проти якого фактично не існує. Протидіють захворюванню тільки профілактична вакцинація.
Як повідомлялося раніше, для усіх дітей Одеської області вакцина доступна і є в наявності, вона якісна, виробництва Бельгії, і безкоштовна в усіх медичних установах.
Автор – Ірина ТКАЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *