До “Тузлівських лиманів” на місяць раніше повернулися кучеряві пелікани

Національний природний парк «Тузловські лимани», розташований на території Татарбунарського району, славиться різноманітністю і кількістю птахів. Зараз на його лиманах можна спостерігати великі скупчення качок, лебедів та інших пернатих, які не бояться морозів. З приходом весни птахів з кожним днем стає більше.

Перший тиждень лютого приємно здивував доктора біологічних наук, начальника науково-дослідного відділу нацпарку Івана Русева, який стежить за перельотами і проводить обліки птахів.

«Сьогодні красиві рідкісні птахи, створили палітру весняних фарб нацпарку. Як тільки сонце піднялося з боку моря, недалеко від маяка, на горизонті з’явилася зграя незвичайних для цього сезону птахів. Придивився я в бінокль і здивувався. Це були птахи з оранжево-червоними довгими дзьобами – кучеряві пелікани в шлюбному вбранні. Так рано мені ще не доводилося бачити зграю кучерявих пеліканів в нашому нацпарку. Окремі особини зустрічалися, а тут аж 12 рідкісних птахів, занесених до Червоної книги України та МСОП. Прилетівши, вони відразу стали активно борознити акваторію лиманів в пошуках риби», – розповів вчений.

Здивований і зачарований орнітолог встиг зробити кілька знімків рідкісних птахів, що несподівано прилетіли в лютому, а не в березні як звичайно. Через те, що птахи сіли на воду на великій відстані від берега, оптика з 60-кратним збільшенням дозволила хоч якось зафіксувати цей факт.

Нагадаємо, що співробітники Парку спорудили влітку острів для пеліканів і мріють про те, щоб ці прекрасні птахи загніздилися на його території.

Автор – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *