Пожежні Кілійської ОТГ розраховують на допомогу з Канади

У понеділок, 4 лютого, в Кілійській міській раді зустрічали делегацію з Канади. Під час візиту гості з Канади ознайомилися з роботою пожежних відділень Кілійської ОТГ, обговорили з Килійським міським головою можливості співпраці, вивчили першочергові проблеми пожежних команд Кілійської громади, які вимагають допомоги.

Канадську делегацію представляли Андрій Бойченко і пожежний Кевін Ройл, який, побувавши кілька років тому в Україні, перейнявся бажанням допомогти своїм українським колегам і підтримати їх. Завдяки його наполегливості та гарячому бажанню безкорисливо допомогти в оснащенні пожежних команд України, Кевін зумів залучити до цього колег не тільки Канади, а й ряду штатів Америки, а недавно й пожежні одного містечка з Англії запропонували свою допомогу.

Сотні протипожежних костюмів, кисневих балонів, шлангів й іншого спорядження уже зібрали  в Едмонтоні, аби допомогти українським службам швидкого реагування.

Чотири роки тому Ройл відвідав Україну в рамках дослідницької групи, де на власні очі побачив умови, в яких працюють його колеги-пожежники.

«Це схоже на крок назад у часі, – розповів Ройл. – В Україні всі добре навчені і направду стараються якісно надавати екстрену допомогу, але їм не вистачає найелементарнішого спорядження. Відверто кажучи, це страшно».

Близько року тому Ройл почав свій проект Пожежної допомоги для України. Більшість зібраного спорядження – це уживані раніше речі, які були подаровані своїми власниками з Асоціації протипожежного захисту Канади. Всього до України канадці готові передати 200 комплектів обмундирування.

Тепер це повномасштабний проект, розповів гість. На сьогоднішній день простому, але не байдужому пожежному за підтримки своїх колег вдалося доставити в Україну вже 7,5 тонн обмундирування і різного рятувального спорядження. Віднедавна втілювати ініціативу Кевіна Ройла допомагають пожежники Канади (від Торонто до Ванкувера), Нью-Йорка, Каліфорнії і інші.

Завдяки проекту допомогу вже отримали пожежні Києва, Львова, Тернополя, Івано-Франківська та Чернівців. До речі,  про проблеми в оснащенні пожежних Кілійщіни Кевін Ройл дізнався від нашого колишнього співвітчизника Андрія Бойченка. Тому й вирішив завітати до невеличкого самобутнього містечка, – адже до цього проект вже мав досвід співпраці з обласними центрами.

пожежні

Але не тільки в оснащенні та підвищенні рівня українських пожежників Кевін Ройл бачить своє призначення. А й в налагодженні загальнолюдських зв’язків.

Не виключено, що Кілія в майбутньому обзаведеться містом-побратимом в Канаді. Кевін Ройл висловив таке припущення, а Павло Бойченко – готовність підтримати партнерські відносини.

Я дуже сподіваюся, що ця акція не носитиме одноразовий характер, а переросте в довгострокову партнерське співробітництво. Припускаю, що в Канаді знайдеться ідентичне за кількістю населення місто у якого з Кілією зав’яжуться побратимські відносини та довгострокове співробітництво в самих різних соціальних напрямках. Я буду сприяти цьому”, – запевнив канадський гість.

Керівник Кілійського відділу МНС Олег Вайдич розповів про структуру пожежної служби Кілійського району в цілому і зокрема Кілійської ОТГ. А потім у канадських представників була можливість ознайомитися з роботою пожежників Кілійщіни на власні очі, вже на місці.

Продовженням візиту має стати ряд навчальних програм, які передбачають довгу подальшу співпрацю.

Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *