Через заборону депозитів влада Одеси вкладе вільні кошти в облігації

За даними муніципалітету, протягом останніх 3 років розміщення коштів на банківських депозитах принесло місту вільні кошти у розмірі 150 млн гривень.

Через рішення Міністерства фінансів України про заборону містам розміщувати до кінця 2019 року вільні грошові кошти, одеська влада планує вкласти їх в облігації державної позики.

Про це на брифінгу повідомила заступниця мера Одеси, директор департаменту фінансів Світлана Бедрега. За її словами, розміщення вільних коштів  на депозиті – один з методів ефективного управління фінансовими ресурсам. Так, за останні 3 роки розміщення коштів на банківських депозитах принесло місту майже 150 додаткових мільйонів гривень.

Однак, через урядову заборону, у 2019 -му муніципалітет піде на альтернативний крок – придбання облігацій держпозики.

На сьогодні у нас є тільки 44 мільйони гривень вільних коштів, які ми не збираємося розміщувати. Якщо протягом 2019 року у нас з’явиться додатковий ресурс, ми будемо розміщувати свої кошти шляхом придбання облігацій державної позики”, – повідомила Світлана Бедрега.

За її словами, умови з придбання облігацій вигідніші. Зокрема, у січні ставка коливалася на рівні 19%, тоді як відсотки, які пропонують банки, складають 10-14%.

Крім того, на депозитах місто має змогу розміщувати кошти лише впродовж одного року, тоді як придбання облігацій може бути як короткостроковим, на один бюджетний рік, так і довготривалим – на 3 і на 5 років.

Між тим, рішення Кабінету міністрів заборонити органам місцевого самоврядування до кінця 2019 року розміщувати на депозитах в банках тимчасово вільні кошти із загальних фондів місцевих бюджетів суперечить Бюджетному кодексу і закону про місцеве самоврядування. Так вважає виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Згідно з прийнятою постановою, міста зможуть розміщувати на депозитах тільки кошти зі спеціального фонду, який зазвичай у кілька разів менше, ніж загальний. До кінця минулого року на депозитних рахунках в держбанках було близько 15 млрд гривень місцевих бюджетів. З них тільки третина – близько 5 млрд гривень – гроші зі спецфонду”, – уточнив представник Асоціації міст.

За словами Слобожана, це рішення уряду може призвести до того, що в багатьох містах не будуть реалізовуватися великі проекти, в тому числі в рамках Держфонду регіонального розвитку, інфраструктурної субвенції або сільської медицини.

Ці проекти вимагають спільного фінансування з місцевих бюджетів від 10 і іноді до 70 відсотків. Для того і були депозити, щоб профінансувати ці проекти. Це дозволяло уникати ситуацій, коли місцеві депутати могли розподілити кошти на інші цілі. Це була гарантія того, що проект буде реалізований“, – пояснив Слобожан.

Асоціація міст України вже звернулася до Прем’єр-міністра України Гройсмана з проханням відмінити рішення Уряду від 23 січня 2019 року про прийняття постанови «Про внесення змін до Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках».

Зміна «правил гри» в односторонньому порядку в бік обмежень прав органів місцевого самоврядування викликає недовіру органів місцевого самоврядування до подальших кроків Уряду в частині реформування місцевого самоврядування та системи управління державними фінансами, – переконані в АМУ.

Нагадаємо, у грудні 2108 року Одеська міська рада вирішила розмістити в 2019 році близько 300 мільйонів гривень вільних бюджетних коштів.

Автор – Оксана ПІДНЕБЕСНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *