У Білгород-Дністровську пересварилися через закупівлю комунальної техніки

Місто Білгород-Дністровський потребує оновлення парку комунальної техніки, особливо в сфері вивозу твердих побутових відходів. Сьогодні дані функції в місті виконує комунальне підприємство «Автотранссервіс», але воно не в змозі повністю задовольнити потреби міста з вивозу ТПВ. Однією з причин такої ситуації є застарілий парк техніки. 

Це питання знову стало предметом активних дискусій під час минулої сесії Білгород-Дністровської міської ради. Йшлося про кошти на придбання нової комунальної техніки.

Як повідомив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Сергій Чорнокульский, наразі КП «Автотранссервіс» потребує нового сміттєвоза та самоскиду, оскільки стара спецтехніка вже не справляється. Новий сміттєвоз марки «МАЗ» буде коштувати понад 1,5 млн гривень, а самоскид марки «МАЗ» – більше 1,4 млн гривень.

«Наразі комунальне підприємство «Автотранссервіс» потребує придбання двох автомобілів. Це автомобіль – сміттєвоз на базі «МАЗу». Вартість транспортного засобу – 1 млн 537 тис. 200 гривень. На сьогодні десь 30 відсотків контейнерних майданчиків знаходяться в тупікових або місцях, де неможливо заїхати тим транспортним засобом, який вже був придбаний, сміттєвозом великим, та двома сміттєвозами, які є старими. Той сміттєвоз маленький, який є, він практично через день виходить з ладу і комунальне підприємство змушене додатково нести витрати на його ремонт і додаткові витрати. Тому є пропозиція придбати комунальному підприємству «Автотрансервіс» сміттєвоз, місткістю 10 куб. метрів. Крім того, комунальне підприємство здійснює вивіз негабаритного сміття. Зазначений вивіз здійснюється тракторами, що є недоцільно, і витрачається багато часу на погрузку, вигрузку і транспортування зазначеного сміття. Є пропозиція придбати самоскид, місткістю 8,4 куб. метри, що буде по суті заміняти 2,5-3 ходки тракторами. І по часу буде в нас економія і економія палива. Вартість такого транспортного засобу складає 1 млн 480 тис. гривень», -розповів Сергій Сергійович.

Сергій Чорнокульский повідомив, що комунальну техніку можна придбати у лізинг. В якості першого внеску потрібно внести 450 тис. гривень. При розрахунку на 3 роки переплата буде складати приблизно 350 тис. гривень під відсоткову ставку 9,4 – до 10.

Також заступник міського голови наголосив, що оновлення парку техніки потребує міський центр «Благоустрій». Для цього комунального підприємства планують придбати фрезу та рециклер асфальтобетону, загальною сумою в 1 млн 300 тис. гривень.

«Крім того, нагальна потреба в придбанні транспортних засобів для комунального підприємства «Міський центр «Благоустрій». На сьогоднішній час є пропозиція виділити кошти на придбання рециклеру асфальтобетону, приблизною вартістю 1 млн гривень та фрези асфальтобетону, вартість складає приблизно 300 тис. гривень. Неодноразово ми з вами розглядали це питання на комісіях. Є багато запитань, зауважень, заперечень, але ми розуміємо, що ця техніка є вкрай необхідною нашим комунальним підприємствам. Тому є велике прохання, щоб виділили кошти з міського бюджету на придбання цієї техніки», повідомив Сергій Чорнокульский.

Депутат ради Денис Кімінчіджи наголосив на тому, що під час бюджетної комісії обговорювалася вартість сміттєвозу в 1,2 млн гривень, а тепер вона підвищилась до 1,5 млн гривен. Крім того, комунальне підприємство «Автотранссервіс», яке сьогодні займає монопольне становище в сфері вивозу ТПВ в місті, цілком здатне профінансувати придбання нової комунальної техніки. Щодо придбання фрези та рециклера для МЦ «Благоустрій» депутат повідомив, що ніхто так і не отримав документів з техніко-економічного обґрунтування на цю техніку.

«Була одна пропозиція 1,2 млн, тепер це 1,5 млн гривень. Директор підприємства «Автранссервіс» озвучив, що на цей маленький автомобіль «ГАЗ», який є сьогодні, витрачається по 4 тис. гривень кожні два дні. Якщо ми це порахуємо в грошах, я рахував кожний третій день, це буде 40 тис. гривень в місяць. Перерахуйте на умови лізингу. Підприємство може його викупити саме. Їм вистачить грошей, вони самі можуть його придбати. Треба буде виплачувати, якщо буде 1,2 млн гривень, по 25 тис. гривень в місяць разом з тілом кредиту. Ви хочете сказати, що підприємство-монополіст по вивозу сміття в місті з тарифом, який більше, чим в Одесі, на даний час не здатне виплачувати 25 тис. гривень кожен місяць? Це одне питання. Друге. З приводу, фрези та рециклера, просили техніко-економічне обґрунтування цієї машини. Ми про нього поговорили, документів ми не отримали», – повідомив Денис Кімінчіджі.

Відповідаючи на коментар депутата, заступник міського голови повідомив, що сьогодні КП «Автотрансервіс» працюють в збиток. Кожен місяць збитки становлять приблизно 400 тис. гривень. Це не враховуючи боргів підприємства в розмірі 1,2 млн гривень прямих податків, яке підприємство в не змозі оплатити, з урахуванням діючого тарифу.

«Я хочу, щоб ви почули. Я це озвучую кожен раз, де ми десь збираємось. Я за те, щоб ми придбали сміттєвоз. Але, я вам кажу, змінилась ціна з 1,2 млн на 1,5 млн гривень і це кожен раз змінюється від зборів до зборів. Ось начальник УЖКХ ззаду каже, що це вже інший транспортний засіб. Два дні минуло, вже інше. Я тому і прошу, будь ласка, надайте техніко-економічне обґрунтування і ми повертаємось одразу до розгляду цього питання. При закупівлі комунальної техніки ми не бачимо ні економіки, ні цифр. Пропозиції змінюються кожні два дні. Вчора не було цієї техніки, сьогодні вже інша техніка. А завтра буде третя техніка. Скільки це буде продовжуватись?», наголосив депутат Денис Кімінчіджі.

Проте Сергій Чорнокульский відповів, що нова комунальна техніки зробить процес збирання відходів більш ефективним та економним для міста.

Незважаючи на тривалу дискусію, депутати погодились із необхідністю оновлення парку комунальної техніки. Шляхом декількох переголосувань народні обранці підтримали рішення про виділення коштів для закупівлі в лізинг сміттєвозу та самоскиду для КП «Автотрансервіс», а також придбання фрези на рециклера для КП «МЦ «Благоустрій».

Нагадаємо, комунальне підприємство «Автотранссервіс» займається вивозом ТПВ, а також пасажирськими перевезеннями. Останній раз парк техніки цього підприємства оновлювався в жовтні 2018 року, коли місцева влада придбала сміттєвоз марки «МАЗ». КП «ГЦ «Благоустрій» займається функціями утримання місцевих доріг, вуличного освітлення та прибиранням вулиць Білгород-Дністровського.

Автор – Дмитро ФЕНЯК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *