Транспорт для пільговиків: Білгород-Дністровська влада шукає кошти

У Білгороді-Дністровському досі не вирішена ситуація з компенсацією перевізникам безкоштовного проїзду пільговиків, зокрема пенсіонерів, у міському автотранспорті. У бюджеті міста на 2019 рік ці кошти не передбачені.

Це питання знову обговорювалося під час сесії Білгород-Дністровської міської ради.

Як повідомив заступник директора ПАТ «Північтранс» В’ячеслав Максименко, за 2018 рік перевізник зазнав збитків за перевезення пільговиків в розмірі майже 2 млн гривень гривень. У 2019 році підприємству необхідно близько 2,4 млн гривень компенсації.

«Враховуючи те, що ми перевозимо основну категорію пільговиків, в нас виникли питання по компенсації за перевезення. На минулий рік ми отримали 350 тис. гривень компенсації. Згідно підрахунків, за минулий рік збитки, завдані ПАТ «Північтранс» за перевезення пільгових категорій громадян на маршруті 100, 101 та 108 Білгород-Дністровського, складають 1 млн 997 тис. 800 гривень, які не були компенсовані. Ми підрахували, на 2019 рік нам компенсації підлягає десь 2 млн 443 тис. 900 гривень», – повідомив замдиректора ПАТ «Північтранс».

При цьому, незважаючи на відсутність компенсації, підприємство продовжує перевозити пільговиків в Білгород-Дністровському. Як приклад виходу із даної ситуації, він навів ситуацію з перевезенням пільговиків в місті Одеса, де комунальний транспорт перевозить безкоштовно пенсіонерів та інші категорії пільговиків, а в автобусах інших перевізників безкоштовно їздять тільки шість пільгових категорій громадян. Вже за перевезення інших категорій пільговиків підприємства отримують компенсації від міста.

Представник ПАТ «Північтранс» звернувся до депутатів Білгород-Дністровської міської ради з проханням розглянути питання про виділення підприємству компенсації за перевезення пільгових категорій громадян. Він нагадав, що підприємство намагається виконувати взяті на себе зобов’язання:

«Ми просимо, щоб сесія міської ради винесла рішення, щоб нам певна сума була для компенсації перевізнику за пільгових громадян. Чому? Тому що безкоштовно, ви самі розумієте, як можна працювати, нести збитки. Тому ми звертаємось до вас. Якщо ви хочете турбуватись за ваших мешканців, пенсіонерів, пільговиків, будьте ласкаві, винести рішення. Вийшло так, що ми працюємо на ринку з «АТП 15107». Ми возимо пільговиків. Так, всіх. Особливих зауважень в нас нема. Наші колеги не возять. Ну один день, так вийшло, що ми не перевозили пільговиків. За цей час, за один день, нам побили скло, подряпали обличчя водіям. Тому що ми дійсно думаємо про ваших мешканців, виконуємо вимоги конкурсного комітету за отримані маршрути та збираємось і на далі працювати на вашому ринку. Тільки ми хочемо працювати в правовому полі», – звернувся до депутатів В’ячеслав Максименко.

Депутат міської ради Віктор Грозов висунув зустрічну пропозицію – почекати до проведення конкурсу з визначення перевізника на маршрути 102, 103 та 104, щоб міська рада мала можливість побачити, яка сума коштів реально необхідна для компенсації перевезення пільговиків у місті.

«Так, ми дійсно розуміємо, що за законом ви повинні перевозити пільговиків. Так, ми дійсно розуміємо, що ми повинні запланувати якусь суму коштів із бюджету на компенсацію пільгових перевезень. Разом з цим, я би хотів до вас звернутись із зустрічною пропозицією. Буквально через місяць буде проведений конкурс на маршрути. Для того, щоб ми об’єктивно розуміли, яку суму ми повинні закласти, нам потрібно розуміти картину в цілому. Тому що ви сьогодні обслуговуєте тільки три маршрути із шести. І ось моя пропозиція полягає в наступному – давайте ми потерпимо місяць, адже компенсація вона ж все одно йде за рік. Почекаємо місяць, пройде конкурс, ми будемо розуміти, яку загальну суму ми повинні закласти і буквально після конкурсу ми повернемось до цього питання», – повідомив Віктор Грозов.

Також, додає депутат, для вирішення ситуації міська рада може розглянути варіант запуску муніципальних автобусів, щоб знизити навантаження на ПАТ «Північтранс» чи інші альтернативні варіанти. Цю пропозицію підтримала міський голова Білгород-Дністровського Алла Гінак.

Заступник директора ПАТ «Північтранс» В’ячеслав Максименко погодився з запропонованим рішенням, повідомивши, що підприємство продовжить безкоштовно перевозити пільговиків, але чекає на рішення міської ради щодо виділення компенсації після проведення конкурсу з перевезень.

Надаємо, раніше ПАТ «Північтранс» надіслало до міського голови Білгород-Дністровського лист з інформацією, що підприємство готове з 1 лютого припинити безкоштовне перевезення пільговиків з причини відсутності компенсації. Тепер ця дата була перенесена, а розгляд питання щодо виділення компенсації перевізникам буде розглянутий на першій сесії, яка відбудеться після конкурсу з визначення перевізника на міські автобусні маршрути № 102 та 103.

Автор – Дмитро ФЕНЯК

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *