Лиманська громада на 40% скоротила витрати на опалення (Відео)

Лиманська громада, що в Татарбунарському районі, створює для своїх дітей комфорт та затишок. У 2018 році капітально відремонтували дитячий садок в Новоселиці, перевели всі заклади на альтернативне паливо (пілети), і оснастили початкові класи в рамках НУШ. А ще громада надає безкоштовне харчування учням початкових класів, возить дітей до школи, забирає малюків в садочок, і навіть доставляє сюди з міста вчителів.

Директорка Трапівського НВК Наталя Лисинюк розповідає: громаді всього рік, але якісні зміни вже відчутні – і в школі, і в садку. Веде показати початковий клас: тут є все необхідне для навчання і розвитку сучасного учня. 

“Хочу познайомити вас з новою українською школою, – звичайно без допомоги нашої громади ми б не змогли б досягти таких результатів. Є нові парти, за якими дітки навчаються, є зона відпочинку. Нові меблі, повністю кабінет зовсім новий. Дошка інтерактивна, мультимедійний комплекс, всім забезпечений вчитель першого класу, обладнання”.

Трапівська школа – чи не єдина на весь Татарбунарський район, яка має в розпорядженні аж 3 мультимедійні комплекси. Вони – в кабінеті географії, біології і математики, тож діти навчаються в сучасних умовах. А це дитячий садок в Новоселиці. Його громада капітально відремонтувала минулого року.

Інна Бєла, заступник директора Трапівського НВК каже, найбільше змінам зраділи батьки. Адже ремонт у садку не проводився з часу його заснування. Нові кімнати, ліжечка, сантехніка – все задля того, аби добре було малечі.

“В нас поміняли покрівлю на нову металочерепицю, поставили нові батареї, стіни теж, заново зробили, нова підлога в нас. Раніше в нас всього цього не було, в нас була підлога в дирках, дах протікав завжди підкладали миски. У нас поміняли двері, всі зараз у нас дуже тепло, зробили пілетне опалення, дуже тепло в нас в дитсадку”, – розповідає пані Інна.

До речі, на альтернативне паливо переведено всі освітні заклади громади. Тут майже повністю відмовились від вугілля. Закупили нові котли, які працюють на пілетах. Нова система тримає температуру цілодобово, завдяки чому у школі завжди тепло. У випадку зникнення світла, тут встановлено електрогенератор, він працює на бензині, – його теж громада придбала з власних коштів. Тому автоматизована система не зупиниться, і навіть у надзвичайній ситуації діти будуть в теплі. А ще це значно економить ресурси, бо на вугілля довелося б витратитись майже вдвічі дорожче. Очільник громади Василь Резніченко стверджує: перехід на альтернативне паливо дозволив громаді скоротити витрати на енергоносії десь на 40%. 

Вже цього року Трапівський НВК сподівається на фінансування з державного фонду розвитку (ДФРР): у школі планується утеплення фасадів, заміна даху, дверей та вікон, ремонт спортивної зали. А з минулого року громада забезпечує транспортом не лише дітей та дошкільнят, – а й вчителів, що добираються сюди з Татарбунар. Бо ті раніше їздили власним ходом і власним коштом. Як розповіла Наталя ЛИСИНЮК, директорка Трапівського НВК, у цьому велика заслуга голови громади Василя Резніченка і депутатського корпусу. 

“Справа в тому, що в нашій школі працює 8 вчителів, які живуть в Татарбунарах. Їм особливо взимку було дуже важко добратися до школи. Зараз їх безкоштовно возить наш шкільний автобус. Вранці він їх забирає з Татарбунар, ввечері відвозить, бо раніше дуже важко було, – знайти транспорт, домовитися з перевізниками і саме Василь Іванович в цьому допоміг”, – поділилася пані Наталя.

А ще Лиманська громада власним коштом харчує усіх дітей початкових класів і з малозабезпечених родин. І показує своїм прикладом, як розвивати не лише центр громади, а й села, які до нього приєдналися.

Василь Резніченко, Лиманський сільський голова:

“Коли до мене звертаються жителі Трапівки із запитаннями, – а що нам надала ця реформа, це об’єднання? – Я кажу, скажіть будь ласка, чи могли б ви самі за рахунок Трапівської сільської ради зробити безкоштовне харчування, з 1 по 4 клас, чи могли б ви пробурити скважину, чи могли б зробити капітальний ремонт дитячого садка? Звісно ні. Сьогодні здійснюється підвіз в дитячий садок, пізвіз шкіл, педагогів. Тобто все що ми робимо, все практично з місцевого бюджету”.

Більше – в репортажі Сили громад:

Автор – Оксана ПІДНЕБЕСНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *