Татарбунари претендують на статус міста обласного значення

21 грудня на сесії депутати Одеської обласної ради підтримали клопотання Татарбунарської міської ради і Татарбунарської районної ради про віднесення міста Татарбунари до категорії міст обласного значення.

“Враховуючи рішення Татарбунарської міської ради від 18 травня 2018 року, рішення Татарунарської районної ради від 30 травня 2018 року, і зважаючи на важливе транспортне, соціально-культурне, історичне значення, а також перспективу подальшого економічного та соціального розвитку міста Татарбунари”, – пояснює причини звернення до керівництва держави документ.

Тепер рішення – за Верховною Радою України. Якщо парламент погодить клопотання одеських депутатів, районний центр отримає статус міста обласного значення.

Як прокоментував виконавчий директор Одеського регіонального відділення Асоціації міст України В’ячеслав Демченко, статус міста обласного значення дає обнадійливі перспективи для розвитку місцевого самоврядування і впровадження реформи з децентралізації.

“Ми дуже уважно поставились до цього рішення, бо місто Татарбунари є членом Асоціації Міст України. Отримання статусу міста обласного підпорядкування – реальний шлях до об”єднання нової громади в Одеській області, громади з центром у місті Татарбунари. Цей важливий крок – стратегічний для подальшого розвитку території, адже згідно з новим законом, місто обласного підпорядкування може приєднувати до себе населені пункти фактично без виборів”, – зазначив В’ячеслав Григорович.

Нагадаємо, Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (законопроект №6466, ухвалений Верховною Радою, набрав чинності 1 травня 2018 року. Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів. Голови сіл та селищ, які приєднуються, автоматично стають членами виконкомів рад у новостворених ОТГ.

Як підтвердив Татарбунарський міський голова Андрій Глущенко, мова про створення Татарбунарської міської ОТГ справді ведеться. До складу нової громади, за попередньою інформацією, увійдуть села Борисівка, Глибоке та Баштанівка. На думку мера, майбутнє об”єднання дасть новий поштовх для розвитку території, її соціально-економічного, курортного й туристичного потенціалу.

Нагадаємо: в Татарбунарському районі вже створено дві громади – Лиманська ОТГ і Тузлівська ОТГ.

Автор – Оксана ПІДНЕБЕСНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *