Овідіополь: через епідемію кору нещеплених дітей не пустять до школи

Рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Овідіопольській райдержадміністрації прийнято рішення обмежити відвідування навчальних закладів дітям, які не отримали щеплення згідно з календарним планом. На засіданні комісії були присутні представники шкіл, дитячих садочків та медичні працівники.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив в.о. голови Овідіопольської РДА Ігор Ільченко: 

“Чому прийнято таке рішення? По-перше. 125 випадків захворення на кір за 2018 рік. В Одеській області 6 смертельних випадків, з яких 5 – діти!  Як стало відомо пізніше, в місті Одеса зафіксовано ще один смертельний випадок. Немовля. Трошки більше року. Нажаль, дитина невакцинована при народжені. 
По-друге. Загальний рівень охоплення щепленнями дітей Овідіопольського району – 62,5%. Дуже низькі показники. Ризик захворіти навіть прищепленій дитини – надвисокий. 
По-третє. В період з 3 по 7 грудня в Лиманському районі захворіло на кір 16 дітей, учнів одного з НВК. 6 дітей госпіталізовано, одна дитина має ускладнення (нещеплена). 9 дітей проходять лікування амбулаторно“, – пише держслужбовець.

Керівник району нагадує, що симптоми кору дуже складно відрізнити від грипу, бронхіту та кишкової інфекції. І переконує: обмежувальні заходи мають на меті захистити від епідемії не лише нещеплених дітей, а й тих, хто отримав всі необхідні щеплення та мають повне право безпечно отримувати освіту.

Обмеження у відвідуванні дітьми, які не отримали щеплень, стосуються всіх навчальних закладів, які діють на території Овідіопольського району, серед них і ті, що працюють в об”єднаних територіальних громадах (Авангардівська ОТГ, Таїровська ОТГ).

Рішення стосується всіх шкіл та дитячих садочків, оскільки вакцинацією займається район, окремо на ОТГ вакцина не передбачена. Так, розумію, що ОТГ мають свої комісії ТЕБ та НС і можуть не виконувати моє рішення, але, думаю, коли питання стоїть про безпеку та життя наших дітей, навряд чи хтось піде на те, щоб не виконувати”, – повідомив Ігор Ільченко.

Запитання нашого коресподента, наскільки захищені діти, приміром, ЖМ “Райдужний”, які відвідують одеські школи та садки (нагадаємо, це територія Таїровської ОТГ, де за неофіційними підрахунками проживає не менш як 20 тисяч жителів) , в. о. голови Овідіопольської РДА прокоментував так:

“Це рішення розповсюджується і на Таїровські заклади освіти, оскільки ОТГ не сформована, то ми від свого оперативного управління освіту, будинки культури та заклади охорони здоров`я не передали. Також розуміємо, що велика кількість дітей навчається в Одесі, але Одеса грає з вогнем. Це мій погляд. Думаю, Одеська обласна державна адміністрація вплине на них. По моїй інформації, як раз проходить нарада по цьому питанню”.

У департаменті охорони здоров”я Одеської ОДА таке рішення овідіопольців підтримали.

Для довідки: Кір – це гостре вірусне захворювання, інфекційного характеру, при якому уражається центральна нервова система людини.  Ларингіти, отити, пневмонії – це можливі і часті ускладнення. Але найгірше те, про що багато хто не підозрює: кір може викликати таке захворювання, важке і невиліковне, як підгострий склерозуючий паненцефаліт. Вірус кору проникає в центральну нервову систему і залишається там назавжди, імунна система намагається з ним боротися. Через це в головному мозку виникає хронічний запальний процес, який протягом декількох років призводить до того, що мозок перестає нормально функціонувати. В результаті людину чекає загибель.

Єдиною ефективною протидією поширення кору є вакцинація населення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *