Народжувати за 80 км: породіллі із Вилкового їдуть до Кілії

Близько мільйона гривень на рік витрачали на утримання пологового будинку у місті Вилкове Одеської області, в якому щороку народжувало в середньому 2 породіллі.  Після закриття закладу у 2017 році і переводу пацієнток в інший пологовий, на зекономлені кошти було придбано апарат штучної вентиляції легень для немовлят.

Анна Мілентьєва живе з родиною у місті Вилкове. Кілька місяців тому вона народила хлопчика. На пологи Анні довелося їхати майже 80 км до сусіднього міста Кілія. Бо Вилківський пологовий будинок не працює.

Я стояла на обліку в поліклініці, спостерігалась до 9 місяців. Аналізи здавала у поліклініці нашій, а вже пологи відбувалися в Кілії. На жаль, наш пологовий закритий”.

Раніше тут був пологовий будинок, але за рік у ньому нарожувало не більше двох породіль. Тому роботу спочатку призупинили у 2016 році, а вже за півроку, у 2017-му – офіційно закрили, рішенням районної ради.

Голова Кілійської ОТГ Павло Бойченко каже, що на зекономлені після закриття пологового будинку у Вилковому кошти, вдалося покращити умови для породіль у Кілії.

Народжувати за 80 км

Павло Бойченко, голова Кілійської ОТГ: 

“Ми тратили близько мільйона гривень щороку на 1-2 родів… І це н значить, що ці кошти у нас звідкись з”являлись. У нас був вибір:  от є в Кілії пологовий будинок, де близько 400-500 родів. У нас вибір простий: на цей мільйон закупити сюди обладнання, чи відремонтувати пологовий будинок, що наразі й робиться, для того щоб 500 жінок, мамочок діточок отримували якімну послугу”.

Це апарат штучної вентиляції легень для немовлят. Його вдалося придбати цьогоріч. Це сталось у тому числі й завдяки коштам, зекономленим за рахунок оптимізації відділення у Вилковому, – каже завідувач акушерсько-гінекологічного відділення у місті Кілія.

Віктор Штегеран, завідувач акушерсько-гінекологічного відділення м. Кілія:

“800 тсяч гривень. Це дуже дороговартісне обладнання. І не можна казати, скільки воно коштує – воно коштує комусь життя, якимось родинам”.

Віктор Штегеран впевнений: рішення про закриття Вилківського пологового будинку доцільне і з професійної точки зору. Адже коли лікар не має практики, то втрачає кваліфікацію:

Я завжди приводжу один і той самий приклад, приклад відомих футболістів Мессі, Рональдо. Якщо їх забрати з “Реалу” або з “Барселони” і відправити в кілійську якусь  команду на 5 років, – через 5 років ті футболісти нікому не будуть потрібні. Точно так само, якщо гарного лікаря, самого врівноваженого, професійного забрати, не дати йому можливісь практикувати – через 5 років з його фахом буде не все так добре”.

Ганна, породілля з Вилкового:

“Я приїхала з міста Вилкове, народжую тут перший раз, але мені все дуже сподобалось. Тут так обходяться з жінкою – все пояснюють, все розповідають, показують. Звичайно, дорога це не дуже зручно, тому що їхати важко, особливо якщо через села. Якби був пологовий будинок в Вилковому, було б добре. Але тут все дуже добре. Дорогу пережити можна”.  

Найчастіше породіллі добираються з Вилкового до Кілії самі. У разі екстрених пологів у Вилківській міській лікарні готові їх прийняти. А Кілійський пологовий будинок надасть допомогу.

Джерело: Проект “Спільно” UA:Перший

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *