В Одесі презентували мобільну поліклініку

В Одеській області розпочалася реалізація проекту у галузі охорони здоров‘я «Мобільна поліклініка». Він передбачає проведення діагностики та надання кваліфікованих консультацій сільському населенню регіону за допомогою, так званих, мобільних поліклінік і за потреби – телемедицини. Про це повідомив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов під час презентації проекту.

«Будемо чесними: на жаль, в області спостерігається нестача деяких фахівців на районному рівні. Але це не привід залишати пацієнтів без допомоги! Тому я ініціював запуск проекту «Мобільна поліклініка». Принцип роботи дуже простий: 2 авто-амбуланси та 2 команди фахівців будуть їздити по всій області. Огляди пройдуть в усіх районах без винятку. Абсолютно безкоштовно для людей. Проект системний, розрахований не на один рік, як і всі наші ініціативи. Ми внесемо ці зміни до програми «Доступна медицина» на 2019-2020 роки. І сподіваюся, що на сесії облради депутати їх підтримають», — підкреслив очільник Одеського регіону Максим Степанов.

Відтак, діагностику здійснюватимуть кардіологи, офтальмологи, у тому числі дитячий, гінекологи, ендокринологи, спеціалісти ультразвукової діагностики. Окрім того, мобільні авто-амбуланси оснащено також пересувним мамографічним кабінетом. Направлення на огляд будуть надавати сімейні лікарі тим пацієнтам, яким потрібна діагностика. Мобільні поліклініки відвідуватимуть різні населені пункти за графіком.

Проект є частиною реформи сільської медицини, старт якій дав Президент Петро Порошенко в Окнянському районі. Він наголошував, що якісні медпослуги мають бути однаково доступними і для мешканців найвіддаленішого села, і для містян.

Тож проект «Мобільна поліклініка» передбачає виявлення патологій найбільш поширених хвороб на ранній стадії та подальше направлення пацієнтів для обстеження та лікування у заклади високоспеціалізованої медичної допомоги. Під час першої хвилі оглядів планується оглянути 20 тисяч сільських мешканців у 75 населених пунктах. Окрім того, реалізація проекту дозволить збільшити кількість підписаних декларацій з сімейними лікарями на 30% та інформувати населення про дію програми «Доступні ліки».

Нагадаємо, підвищення якості медичних послуг залишається одним із ключових пріоритетів Стратегічного плану дій голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова «Розумний регіон» на 2017–2019 роки.

Джерело – Одеська ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *