Білгород-Дністровськ: депутати не підтримали заборону на продаж алкоголю

В Білгород-Дністровському минула 42-а позачергова сесія міської ради, на якій на розгляд депутатів винесли всього три питання. Одне з них стосувалось життя жителів Білгород-Дністровського під час існуючого правого режиму військового стану – заборони на роздрібний продаж алкоголю в нічний час. Згідно проекту рішення, заборона повинна була стосуватись продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових на території міста суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) з 22:00 години вечора до 08:00 години ранку щоденно, враховуючи вихідні та святкові дні на період дії Закону України «Про затвердження указу Президента України «Про введення воєнного стану».

Як повідомила секретар Білгород-Дністровської міськради Ольга Ціпуленко, прохання про встановлення заборони на продаж алкоголю надійшло від представників поліції, а мета таких заходів пов’язана з введенням військового стану та для попередження правопорушень на території міста.

«У зв’язку з прийняттям Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», прийнятий 26 листопада 2018 року та з метою протидії правопорушенням і недопущення порушень публічного порядку, прошу Вас прийняти рішення про обмеження продажу алкогольних напоїв в нічний час на території міста Білгород-Дністровський, так як саме під дією алкоголю відбувається багато правопорушень, починаючи від керування транспортними засобами в нетверезому стані і закінчуючи тяжкими і особливо тяжкими злочинами, нанесенням тілесних ушкоджень, хуліганства, грабежів, вбивств», – повідомлялось в листі поліцейських до міської ради.

Варто зазначити, що під час погодження на засіданні виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради жодних змін щодо змісту, а також питань щодо відповідності даного проекту рішення українському законодавству не виникало.

Загалом даний проект рішень був підтриманий депутатами за основу, але вже під час обговорення стало відомо щодо запропонованих змін до змісту проекту рішення, зокрема зменшення часу дії заборони на продаж алкоголю.

«Постійна комісія з питань містобудування запропонувала змінити час дії заборони с 23 години до 7 години», – повідомила секретар міськради Ольга Ціпуленко.

Крім того, зауваження до даного проекту рішення мав виконуючий обов’язки начальника юридичного відділу. За оголошеною інформацією, проект рішення не відповідає українському законодавству.

«Проект рішення не відповідає ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», оскільки введення заборони на продаж алкогольних напоїв в місцевості, де вводиться воєнний стан відноситься до повноважень військового командування, разом із військовими адміністраціями у разі їх утворення. Водночас зазначаю, що в разі прийняття міською радою рішення про встановлення заборони продажу алкоголю у встановлений час доби в місті Білгород-Дністровський, відповідно до пункту 44¹ ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», таке рішення повинно прийматися за процедурою, визначеною Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності, оскільки проект рішення містить ознаки регуляторного акту», – йшлося в зауваженні.

Враховуючи дану інформацію, секретар міськради запропонувала зняти з розгляду дане питання, але депутати не підтримали таку пропозицію.

Автор – Дмитро ФЕНЯК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *