Епопея Одеського медіну: стара влада повертається?

Чергові “баталії” навколо Одеського національного медичного університету. Зранку 10 грудня, як повідомив на своїй сторінці Констянтин Аймедов, в.о. проректора  ОМУ, прибічники екс-ректора Валерія Запорожана – Юрій Сухін, Анатолій Сон, Олег Тарабрин, Констянтин Талалаєв і Анна Пучкова, – разом з працівником виконавчої служби і охоронцями приватної фірми зайшли до ректорату Вишу і зачинились у ньому.

Інших співробітників, в тому числі в.о. ректора Владлену Дубініну, до приміщення не допускають. Як повідомив професор Сон, виконавча служба проводила опис майна.

Констянтин Аймедов, в.о. проректора з науково-педагогічної роботи, прибічник Міністерства охорони здоров”я:

“Знищується документація, зламані сейфи й двері. Всім лояльним до міністерства співробітникам вручені накази про звільнення. У опонентів є своя липова печатка, яку вони носять з собою. Вони можуть писати що завгодно. Група осіб зачинилась, нікого не пускає досередини, пишуть якісь там укази”.

Як стало відомо, виконавці прибули з ухвалами Приморського і Суворівського районного судів.

Тим часом, у виконавчій службі заперечують, що щось опечатують в закладі: співробітники відомства тільки зачитали визначення судів, які призупиняють дію наказу ОНМедУ про призначення Дубініної проректором ( що робить її тимчасово в.о. ректора за відсутності такого) і заборонили Вишу призначати будь-кого на цю посаду.

Нагадаємо, Одеський медичний унверситет опинився в епіцентрі скандалу ще навесні 2018 року. А після того як у липні до Вишу прибула комісія з Міністерства охорони здоров”я, і тодішній ректор Валерій Запорожан не допустив урядовців до перевірки, – керівника відправили у відставку, за “порушення умов контракту”.

Одночасно ректор звернувся до адмінсуду з позовом про призначення перевірки незаконною. Це стало останньою караплею у тривалому конфлікті Мінохорониздоров”я і “вічним ректором” Одеського “медіну”. Адже Валерій Запорожан “успішно” керує навчальним закладом з 1994 року – всього 24 роки, майже чверть століття.

Звільнення Запорожана багато років добивався цілий ряд громадських організацій. Активісти звинувачували керівництво в системній корупції і розтраті бюджетних коштів. За фактами зловживань в ОНМУ кілька разів відкривались кримінальні провадження, але ректора до відповідальності так і не притягли.

Як виявила перевірка, минулого року одеський медуніверситет закупив обладнання на 300 мільйонів гривень, але воно викристовувалось в комерційних цілях.

Крім того, навесні цього року ректора “упіймали на гарячому” за подачу завідомо неправдивих свідчень до декларації. Втім, через день, Запорожана виправдав Приморський райсуд Одеси, і йому вдалося відновитись на посаді.

З приводу останніх подій, що сталися 10 грудня, викладацький склад, відсторонений від роботи, а також громадськість, заявили до Міністерства охорони здоровя та Нацполіції.

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *