МІСТА ОДЕЩИНИ НЕ УТВОРЮЮТЬ НАВКОЛО СЕБЕ ГРОМАД

Асоціація міст України запросила регіональних журналістів з усіх областей України на Національний прес-клуб реформ. Захід проходив у столиці 26-27 листопада і відбувся вже вп’яте. Обговорили особливості бюджету на 2019 рік, медичну та освітню реформу. Проаналізували і перспективи приєднання громад до міст обласного значення. Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан відповів на запитання нашого кореспондента,  стосовно неутворення ОТГ навколо міст обласного значення на Одещині.

«Одеська область є специфічною в плані міжнаціональних взаємовідносин: 133 національності, плюс вона найбільша по протяжності і по населенню. Тому це накладає свою специфіку. Третій момент, з цим пов»язаний, по містам обласного значення може спонукати тільки перехід від добровільного до адміністративного шляху. Що стосується безпосередньо Одеси, то тут має бути застосований інструмент агломерації. Коли на основі законів урбаністики має бути утворена «велика Одеса», яка поглине навколишні території, які зараз є  фактично пригородами Одещини, але користуються всією інфраструктурою, всіма послугами, громадський транспорт навіть продовжений туди. Але сплата ПДФО не здійснюється. Плюс це дуже інвестиційно привабливий регіон, якщо це буде єдина агломерація, це дасть можливість і мешканцям навколишніх сіл отримати і ліпшу якість послуг. Тому що їх податки надходитимуть на фінансування їхніх послуг. А місцева вада зможе надавати відповідно інвестору землю в розпорядження, для створення інфраструктурних об»єктів.», – зазначив Олександр Слобожан.

Нагадаємо, 3 квітня 2018 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. Законопроект дозволяє громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до міст обласного значення.

Як відомо, в Україні 187 міст обласного значення, три з них – Балта і Біляївка (Одеська область) і місто Лиман (Донецька обл., -Авт.)– скористалися законом про добровільне об’єднання територіальних громад ще у 2015 році, коли в країні пройшли чергові місцеві вибори. Всі інші міста Одещини, серед яких Ізмаїл, Білгород-Дністровськ, Теплодар, Подільськ, Южне, Чорноморськ, – як і власне, обласний центр, – спрощеною процедурою утворення ОТГ поки не скористалися.

Як зауважив Олександр Слобожан, закон про агломерацію передбачає кілька проектів взаємовідносин між містом-метрополією і навколишніми селами. Різні міста-мільйонники в Україні шукають власних шляхів розвитку. Виконавчий директор АМУ навів приклад Вінниці і Дніпропетровська, які «поглинули» сусідні села через рішення місцевих рад. В такому випадку обласні державні адміністрації готують розпорядження про зміни меж, які подаються на Кабмін, а звідти – на Верховну Раду, яка приймає постанову, і вже потім місто розширює свої межі. Органи влади у приєднаних громадах (сільські/селищні голови) в такому разі вже не обираються, але на наступних виборах отримують більше представництва у новій ОТГ.

«А другий варіант, який зараз намагаються здійснити на Київщині – через утворення місцевої асоціації, – продовжує О.Слобожан. – Коли на підставі двох рішень, наприклад Київської міської ради і сусіднього села укладаються взаємовідносини по розподілу фінансових ресурсів, по прийняттю управлінських рішень, по забезпеченню послуг ЖКГ, та інших сферах. Який варіант оберуть для себе місцеві ради – такі можливості і їм надасть закон».

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *